COLOROD #4 1989 text: Bengt Mattsson foto: Sture Torngren

senast ändrad 2004-06-01

Det är med gamla bilar som med katter - de har nio liv. Den här -34 Tudorn byggdes ursprungligen om till street rod av Åke Fredefors i Stockholm och rullade en tid kring åren 82-83. Om bilens tidigare historia är Åke osäker. Hans efterforskningar pekar dock på att den kan ha varit reservdelsbilen till Weels Projekt -34 som Göran Ambell en gång byggde.

Åke byggde bilen med Jaguar hjulupphängningar runt om. Framvagnen är E-typens eleganta torsionsfjädrande konstruktion medan bakaxeln kommer från en S-modell. Motorn var då som nu en Corvette 327:a med Muncie M22 manuell växellåda. Karossen sänktes fyra tum över ramen och taket choppades två tum.

Så hände det som inte får hända en mödosamt byggd hobbybil. I samband med transporten till en utställning skadades bilen ganska svårt. den ställdes undan, och vi har då och då sänt den en tanke. Vart tog den vägen?

Men nu har den gamla rodden som sagt återuppstått. Jörgen Bengtsson köpte bilen av Åke för några år sedan och tog itu med skadorna. Ramen riktades, Audi kuggstångsstyrväxeln byttes och framvagnen reparerades. Framskärmarna och grillen hade också fått stryk. Ett par plastskärmar och en kylarmaskering i plast skaffades.

Grannar är till för att utnyttjas. Jörgen bor inte långt från en annan -34 Tudorägare, Ingemar Becker. Han lånade ut sin grill till Jörgen som använde den som förebild för sin hemmgjorda grill. Men för att få fronten att hamna rätt i förhållande till den sänkta karossen fick kylarmaskeringen sektioneras och grillen göras lägre än original. Huvöverdelen i plast tillverkade Åke då bolen ursprungligen byggdes.

Eftersom Jörgen är lackerare - idag visserligen specialiserad på att lacka båtar - tog han själv itu med omlackeringen av bilen. Han har använt Herberts epoxyfärg som rostskydd under den gula kulören. Inredningen är uppsydd av Classe Eriksson på Bilekiperingen.

Så nu är 34:an åter körbar, besiktigad utan problem i höstas. Det där som sägs om att gamla bilar aldrig dör, bara blir snabbare med åren - det ligger nog en del sanning i det i alla fall.För att trolla bort karossänkningen har Jörgen tillverkat en grill som är lägre än originalgrillen. Fälgarna är Cragar SST rejält breda i bak.
Den höga kanten innanför dörren skvallrar om att karossen är sänkt över ramen. När Åke tog itu med karossen var golvet helt bortrostat. Så han sänkte ner karossen över ramen till önskad höjd och byggde ett nytt golv därefter. Inredningen är ny, uppsydd av Classe på Bilekiperingen.Jaguar E-Type har en torsionsfjädrad framvagn som passar minst lika bra under skärmarna på en 30-tals Ford. Här har bromsarna fått ok från Volvo 140, och styrningen sköts av en Audi kuggstångsväxel bakom framaxelbalken.
Egna bilder
Hot Rod Show Danvikstull

Utanför Hot Rod Caffe på Ringvägen 1989?