Den här sidan handlar om vårt fritidshus utanför Nykvarn (ca. 5 mil sydväst om Stockholm, där vi bor ’till vardags’), här beskrivs i första hand de om- och tillbyggnader vi utfört under åren.


Skaffa fritidshus?
När vi började leta efter fritidshus under hösten 1981 begränsade vi oss till området sydväst om Stockholm med maxavstånd i trakterna kring Malmköping Strängnäs. Men vartefter visningsresorna avverkades ville vi komma närmare stan, och när vi veckorna före påsk 1982 åkte och tittade på ett hus som skulle säljas av en bekant till mina föräldrars granne, såg vi en mäklarskylt vid en annan tomt, där klev vi ur och tittade på två hus som såg intressanta ut. Mest var det tomten och läget som fångade intresset, husen låg högt med utsikt över en stor äng. Husen som sådana såg vi redan från början som renoveringsobjekt. (Vid tomten som vi egentligen åkt får att titta på klev vi inte ens ur bilen).

Visning – Köp
När vi dagen efter ringer till mäklaren visar det sig att han hade satt upp skylten samma dag vi varit där och att visning skulle hållas nästföljande helg. Efter visning och en del budgivning fram och tillbaka blev huset vårt med tillträde den första maj 1982.

Objekt ?– Jajjamen.
Huset var byggt i början av 1960-talet med den standard som då gällde sommarstugor, och några större modifieringar hade inte skett under åren. Isoleringen var tex. den där några cm. tjocka(tunna) stenulls-mattan med fastsytt svart papper. Och detta gällde även på vindbjälklaget. Köksinredningen hade från början varit placerat utefter en hallvägg men hade flyttats in i en liten sovhytt; liten diskbänk, bänkspis och ett gammalt kylskåp med jättetjocka väggar och buktande dörr, det upptog halva köket men rymde inte mer än en kylväska. Den lilla verandan hade blivit isolerad och fått fönster så det var nu sovrum istället.

Men det var Uthuset som vi fastnade för vid visningen. Det är en 7x5 m. stort regelhus från 1800-talet som den förre ägaren några år tidigare hade flyttat dit från Vagnhärad, det hade stående läktpanel, dubbelport, saknade fönsteröppningar men hade ståhöjd på vinden, innerväggarna var lite vingligt uppreglade, innertakskivorna glipade och räckte inte alltid ända fram till väggarna, i det stora rummet i skrubben under den branta trappan fanns dasset, direkt innanför ytterdörren låg ett duschrum med betonggolv, där betongen vilade på uppspikad korrugerad plåt och i kanterna låg betongen an direkt mot trästommen och trots att huset var placerat i en slänt saknades egentlig grund. Vad låter det som, om inte en rejäl munsbit åt ett par hungriga fritidssnickare.